Rødhus, Dorthe

Behov for flere feriehuse og øget kapacitet

Foto: FB

Der bør skabes mere kapacitet på feriehusmarkedet, hvor gæsternes døgnforbrug er steget markant de sidste 10 år. Det påpeger branchedirektør Pernille Kofod Lydolph i dette debatindlæg.

Ferie i et feriehus er på mange måder essensen af det at holde ferie i Danmark. Du er tæt på naturen og livet der leves, der hvor der er længere mellem husene. Du er gæst i et hus, som benyttes af den danske ejer, når det ikke bliver lejet ud.

Derfor er det heller ikke underligt, at rigtig mange vælger at holde ferie i et feriehus.

I 2023 tegnede antallet af overnatninger i feriehusene sig ifølge Danmarks Statistik samlet for knap 23 millioner. At gæsterne så samtidig også vælger at bakke godt op om lokalsamfundene og bruger penge, når de er på tur, køber ind og går ud at spise, kan vi kun være glade for.

Faktisk viser de seneste undersøgelser, at forbruget blandt feriehusgæster er steget mere end for nogen anden ferieform i perioden 2014 og frem til nu. Således til 1.050 kroner i gennemsnitligt døgnforbrug ifølge VisitDenmarks undersøgelser. Væk er de tider, hvor folkevognen var fyldt med hjemlandets vemodige dåser. Nu handles der i Meny og de mange specialforretninger, der stortrives i områder, hvor der udlejes feriehuse.

Ønsker til nyt landdistriktsudspil

Derfor er det naturligvis også værd at være særlig opmærksom politisk på, hvordan vi sammen skaber nye positive ringe i vandet i udviklingen af landdistrikterne.

Et kommende landdistriktsudspil kan med fordel indeholde lempelser i forhold til planloven og rum for, at feriehusudlejningen kan styrkes.

Gæsternes efterspørgsel efter huse er markant, og derfor skal der også udlægges flere områder til sommerhusbebyggelse. Områderne behøver ikke kun ligge langs kysten. Vi har et fælles ansvar for at sprede gæstebesøgene og tilsikre, at vi får andre områder i spil. Måske kan nogle af de kommende skovrejsningsområder sættes i spil. Det er målsætningen, at 25 procent af Danmark skal være skovbelagt i slutningen af århundredet ifølge regeringens planer.

Gamle ejendomme kan sættes i spil på ny. Se bare på Lalandia der pustede liv i en gammel bowlinghal og skabte ferielejligheder. Landboturisme hvor man udnytter den kapacitet, der ligger i stuehuse og andre landbrugsejendomme er en anden oplagt mulighed for at få glæde og gavn af eksisterende bygninger og anderledes rammer for ferieopholdet.

Strategisk planlægning

Det handler om strategisk og bevidst planlægning i arbejdet med turisme.

Den eksisterende kapacitet er i stigende grad kommet i spil. Når det er lykkedes formidlerne af huse at skabe samlet betydeligt flere overnatninger om året hen over de senere år, så handler det om antallet af huse, men det handler også om, at husene i stigende grad benyttes over en større del af året.

Knap to millioner flere overnatninger end for seks år siden ligger i dag i månederne udenfor maj til august. Kunne det være interessant at give den udvikling et ekstra boost?

Det synes vi. Men det kommer ikke af sig selv. Det kræver incitament og positivt boost af lysten til at foretage de energiforbedringer, som skal gøre flere huse beboelige - også når vejret er fugtigt og køligt. Derfor foreslår vi et energiforbedringsfradrag rettet mod danskere, der ejer og lejer hus ud. Det er et simpelt greb. Og det vil skabe ringe i vandet til håndværkere og byggemarkeder.

Det korte af det lange; udvikling skaber vi sammen. Lad os hjælpes ad med at skabe plads og rum til danskernes lyst til at dele ud af deres bolig. Der er penge i det. Faktisk lige præcis 1.050 kr. i gennemsnit pr. besøgende på døgnbasis.

Feriehusudlejernes Brancheforening

Vandkunsten 3, 3.
DK-1467 København K
CVR-nr: 91877651

Hovednummer:+45 96 30 22 44

Persondatapolitik

 

Andre sider

Søger du Ankenævnet for Feriehusudlejning?

Gå til Ankenævnet

Besøg Feriehusudlejernes Brancheforening på LinkedIn

Gå til Feriehusudlejernes Brancheforening på LinkedIn