Billede 8

Brancheforeningens historie

Foto: FB

Feriehusudlejernes Brancheforening blev etableret i 1977 for at varetage og arbejde for bedre vilkår både for husejere og udlejningsbureauer.

Udlejningen af de danske feriehuse begyndte i det små for cirka 60 år siden, hvor det ofte var de lokale turistforeninger, der stod for udlejningen. Efterhånden kom flere og flere udlejningsbureauer til, og i dag varetages den danske feriehusudlejning delvist af et mindre antal store udlejningsbureauer med feriehuse over hele landet, og en del regionale eller lokale udlejningsbureauer samt danske turistbureauer. I alt udlejes omkring 1/5 af Danmarks 220.000 feriehuse. Medlemmerne af Feriehusudlejernes Brancheforening står for omkring 95% af al feriehusudlejning i Danmark.

Sonderho Fano
Foto: Kim Wyon

Vigtig for dansk turisme

Feriehusudlejernes Brancheforening repræsenterer bureauer, der formidler udlejning af private danskeres feriehuse i Danmark. Da Feriehusudlejernes Brancheforening blev dannet i 1977 var udlejning af sommerhuse/feriehuse allerede en vigtig del af dansk turisme med omkring 4 millioner årlige overnatninger. Tallet er dog usikkert, da Danmarks Statistik ikke indsamlede overnatningstal for udlejning af feriehuse. I en lang årrække frem til 2013 var der omkring 15 millioner årlige overnatninger. Siden da er antallet af overnatninger løbende steget, og i 2023 var der hele 23 millioner årlige overnatninger.

Gennem mange år har antallet af feriehuse, der udlejes, ligget på omkring 40.000, men tendensen er stigende og i 2023 nåede antallet af udlejningshuse op på 43.000. 

Bedre vilkår for husejere og udlejningsbureauer

Gennem årene har det været bedre vilkår – både for husejerne og udlejningsbureauerne – der har været det afgørende fokus for foreningens arbejde.

På husejersiden har det i særdeleshed været det skattefrie bundfradrags størrelse, der har været kæmpet for. Før 2010 var fradraget i en del år 7.000 kr. I 2010 blev det forhøjet til 10.000 kr. I 2016 blev bundfradraget forhøjet til 21.000 kr., og der blev samtidig indført årlig pristalsregulering af bundfradraget, så det følger den løbende prisudvikling i samfundet. I 2018 blev bundfradraget forhøjet til 40.000 kr. I 2020 under coronaen blev bundfradraget midlertidigt sat op til 60.000 kr. for at tilskynde husejerne til at udleje deres feriehuse mest muligt, så der blev plads nok til alle de danskere, der ikke kunne komme på ferie i udlandet under coronaen, og de mange tyskere, der først kunne komme på ferie i Danmark efter genåbningen af grænsen. Det virkede. Aldrig har der været så mange gæster i danske feriehuse på så kort tid, som fra juli til oktober 2020. I 2021 blev bundfradraget igen nedsat til 42.700 kr. I 2024 er bundfradraget 46.100 kr.

Korsgården Nysted Lolland 6 © Rasmus Heise
Foto: Rasmus Heise

Opmærksomhed på feriehusenes energiforbrug

Stort set alle feriehuse opvarmes med el. Derfor er det af stor betydning for den samlede ferieudgift for gæsterne, hvad de skal betale for el, ikke mindst i de kolde måneder og i særdeleshed i de populære poolhuse. I 2019 blev elvarmeafgiften i sommerhuse sidestillet med helårsboliger, så der kun skal betales elvarmeafgift af de første 4.000 kWh. Nedsættelsen har medført en markant forøgelse af antallet af overnatninger i de kolde måneder, hvor elregningen efter et feriehusophold typisk har været stor. 

Mærkesager der fremmer udlejning

Gennem alle foreningens år har den danske EU-særregel om, at kun danskere må købe og eje danske sommerhuse været til diskussion. Feriehusudlejernes Brancheforening har altid forsvaret reglen, da det har meget stor betydning for antallet af udlejede feriehuse, at de ejes af danskere. Det kan nemlig meget simpelt konstateres, at udenlandske – ikke mindst tyske ejere – har en klar tendens til at udleje deres feriehuse langt mindre, end danskerne gør.

Og sådan når vi frem til nutidens brancheforening, der stadig arbejder for medlemmernes rammevilkår med fokus på mærkesager i tråd med den politiske dagsorden. 

Løkken 48342
Foto: Simone Bramante

Feriehusets historie

I starten af 1900-tallet, var det at 'tage på landet', for de få. Siden er sommerhuset blevet et lille hus for de fleste.

Læs om feriehusets historie
Almind Lake Østre Søbad 2 ©Mads Gregersen @M Gregersen Photography
Foto: Mads Gregersen

Mærkesager

Som brancheforening og politisk organisation er det afgørende at blive hørt af beslutningstagerne. 

Læs om vores mærkesager
Feriehusudlejernes Brancheforening

Vandkunsten 3, 3.
DK-1467 København K
CVR-nr: 91877651

Hovednummer:+45 96 30 22 44

Persondatapolitik

 

Andre sider

Søger du Ankenævnet for Feriehusudlejning?

Gå til Ankenævnet

Besøg Feriehusudlejernes Brancheforening på LinkedIn

Gå til Feriehusudlejernes Brancheforening på LinkedIn